woensdag 25 februari 2015

ATC Beren


Het was even zoeken naar mijn ATC stempel, omdat het alweer 10 jaar geleden is dat ik mijn eerste ATC kaartjes heb gemaakt. Maar ik gooi zelden iets weg, ruim alleen zo nu en dan iets op (en op dat moment raak ik dingen kwijt). Maar de stempel is er weer en de mappen staan nog steeds in de kast. 


Beer vindt het geweldig om zijn eigen ATC kaartjes te hebben. En het blijft erg leuk om ze te maken.
De basis is altijd een kaartje van 64 mm x 89 mm. Hoekjes mogen recht of rond. En dan kun je je uitleven. Je kunt een groot kunstwerk maken en dat in kleine stukjes snijden of allemaal dezelfde of allemaal verschillende. Ik heb een serie gemaakt van allemaal dezelfde beertjes.


Voor de ATC beren heb je nodig:
- Berenmal (Collectables COL1376 en COL1377)
- Paperpad Old Press (PK9120)
- Kantje (JU0933)
- Ponsje om de hoekjes af te ronden
- Stempelkussen (zwart)
- Fineliner (zwart)
- ATC stempel (deze is 10 jaar oud, sorry)

Snij de kaartjes op maat en rond de hoeken af. Teken met een fineliner een streepjes lijn langs de rand en wrijf met het stempelkussen langs het kaartje.
Stans de beren en de losse delen uit verschillende designs van het bloc. Leg de beer op het kaartje en knip uitstekende delen af. Inkt de randen van de beer en het jurkje en trek er met de fineliner een streepjes rand langs. Plak het strookje kant onder de jurk. Dat kan met dubbelzijdig tape. Plak alle delen op elkaar en versier het hartje met een paar zelf getekende stippels. Je kunt de ogen van de beer in tekenen en hem alle kanten op laten kijken.


Als je een serie maakt dan geef je op de achterkant aan uit hoeveel de serie in totaal bestaat en je geeft ieder kaartje een eigen nummer. En dan kun je ruilen. ATC kaartjes mag je niet verkopen, die kun je enkel ruilen. 


Tip: Heb je geen ATC stempel? Dit is wat we toen ook deden: ontwerp er zelf een op de computer en print op stickerpapier. Hoe leuk is dat.

Ik heb er nu drie over, dus wie er een kaartje met me wil ruilen? Laat gerust een berichtje achter!


PS: Toen ik ATC kaartjes maakte, maakte ik er ook zelf mappen bij. Je kunt bij een kantoorboekhandel vullingen kopen voor albums met visitekaartjes. Of je koopt kant-en-klare vellen die bedoeld zijn voor het verzamelen van sportplaatjes ed. En ik beloof jullie dat er heel binnenkort een uitwerking van een ATC bewaarmap komt die prachtig past bij deze beren kaartjes. Ga maar vast op zoek naar de volgende basis materialen:
- PB7043 Eline’s Beach A4 bloc
- Grijsboard
- Boekbinders ringen
- Keperband

woensdag 18 februari 2015

Potlood beer

Creamarkten, ik ben er dol op. In Apeldoorn hebben we er verschillende en ik koop altijd wat. Ooit heb ik eens potloden gekocht met een schattig vilten poezenkopje erop. Mijn kleindochter heeft hem geloof ik al 8 jaar en ik heb de mijne ook nog steeds. Vorig jaar was een groot feestjaar dat we hebben afgesloten met een gratis potlood. En ik heb er nog een paar over, dus die link was snel gelegd: deze potloden krijgen een berenkopje.


Om er wat kleur in te brengen kun je de beren allemaal een gekleurde snuit geven en met DMC in een bijpassende kleur borduren. Of je maakt gewoon gekleurde beren. Alles mag. Dit is ook een hele leuke traktatie op school als je liever geen snoep wilt uitdelen.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Wolvilt (allerlei kleuren)
- Zwarte kraaltjes voor ogen en snuit, 3 mm ∅
- DMC garen (allerlei kleurtjes)
- Fiberfill.
- Lijm (Collall, Alleene’s)

Er is een handige manier om de berenkopjes uit te stansen. Snijd een strookje vilt af van 5 cm. Ik heb quiltmateriaal in huis en gebruik daarvoor mijn rol mes, dat is echt super handig.


Ik stans dan de kopjes met een stukje voor de nek uit deze strook (zie foto). Begin onderaan en verschuif de mal iedere keer een stukje omhoog.  Het stukje dat je mee stanst van de schouders van de beer knip je af, dan heb je een mooie hals over. Restjes gebruik je dan voor het maken van de oordelen. En de snuitjes stans je ook uit restjes vilt. Naai eerst even met zwart DMC alle snuitjes en ogen vast. Naai dan de berenkopjes aan elkaar met leuke kleuren DMC en duw er een klein stukje fiberfill in zodat ze mooie bolle snoetjes krijgen.Breng lijm aan op de bovenkant van het potlood. Niet letterlijk op de bovenkant maar ook langs de bovenrand van het potlood. Duw het potlood in de halsopening en plak dan het vilt van de nek van de beer tegen het potlood aan. De witte lijm droogt transparant op, dus als er een klein beetje lijm zichtbaar blijft is dat geen probleem hoor.


woensdag 11 februari 2015

Valentijns beren


Maak voor je liefste vriend of vriendin eens een speciale Valentijns beer. Mag wel in rood,wit en roze, dat zijn tenslotte de echte Valentijnskleuren. Ik had nog een mal met snoephartjes met bijpassend tekst stempeltjes. Die is natuurlijk superleuk om een zakje mee te vullen. Maar je kunt ook echte snoephartjes gebruiken hoor.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Hart mal (Craftable CR1225)
- Snoephartje en labeltje (Collectable COL1306)
- Fiberfill (vulmateriaal voor de beer)
- Wolvilt (rood, roze en wit)
- Zwarte kraaltjes voor de beren ogen en neusje, 3mm ∅
- DMC (rood, roze, wit en zwart)
- Papier (rood en wit)
- Papier bloc Happy Days (PK9095) daarin zit het ruitje en het roze dessin papier
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collal of Aleenes)
- Stempelinkt (zwart)
- Kaartenzakje 15 cm

Stans de beren en de losse onderdelen uit verschillende kleuren vilt en zet ze in elkaar zoals de vorige vilten beertjes met een feston steekje, doe de kleine onderdelen op het laatst. Zet de kraaltjes van de ogen vast en borduur het snuitje voordat je het vast plakt op de beer. Plak het hartje op de beer en borduur er een randje omheen met een stiksteek. Daaronder borduur je met een lazy daisy steekje wat extra sierlijke lusjes. Zie de afbeelding hieronder hoe je een lusje borduurt.


Stans het grote hart uit rood en wit en stans een heleboel kleine snoephartjes. Stempel daar allemaal lieve tekstjes op. Schuif alles in een zakje en strik er een label aan.

Er zijn vast wel een paar mensen die het superleuk vinden om zo’n speciaal beertje te krijgen.
woensdag 4 februari 2015

Ski beer

Hoera, na het harde werk op de beurs in Frankfurt nu een paar dagen vakantie. We rijden door naar Gerlos, daar komen we al meer dan 30 jaar voor de wintersport. En als je in Frankfurt bent, dan ben je al halverwege. Ik ben dol op wandelen en neem een stapel boeken mee. En waarschijnlijk ook een breiwerkje of een haakwerkje, ik ben knittens aan het breien, maar dat is weer een heel ander verhaal.


Beer heeft zijn eigen mini ski vakantie! Let op zijn staartje, gemaakt van een mini pompon. Tussen de grotere pompons lagen ook hele kleintjes, beer voelt zich nu een echte beer.

Wat heb je nodig
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Fiberfill (vulmateriaal voor de beer)
- Kraftpapier (PK9109)
- Ski’s en sneeuwvlok (Craftable CR1252)
- Huisje (Collectable COL1326)
- Boom (Collectable COL1330)
- Plakparels Winter (CA3105)
- Snowpaper(CA3104)
- Wolvilt (wit en lichtblauw)
- DMC (wit en blauw)
- Blauwe kraaltjes voor de beren ogen, 2mm ∅
- Een blauwe Swarovski kraal voor de neus, 4 mm ∅
- Papier (PK9115 Arctic Winter)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collal of Aleene’s)
- Witte pompons in diverse maten

Maak een beertje uit wit vilt zoals uit de vorige Vilt-Berenprojecten. Gebruik deze keer eens blauwe kraaltjes voor een winters snoetje. 

Dit stoere berenhuis heb ik gekocht bij de Xenos (maat 13 x 18). Het glas heb ik er uit gehaald. Tegen de achterkant heb ik op maat gesneden dessinpapier geplakt. Het papier van 15 x 15 is te kort, maar op de onderkant zit een stukje snowpaper, daarvan kun je de bovenkant afscheuren om bergen te maken.
Het huis is gestanst uit bruin dessin papier uit hetzelfde bloc. Bij de mal zit ook een deel met sneeuwrandjes die je allemaal in een keer uit snowpaper kunt stansen. Heel handig en heel mooi. Stans een boom en een ster uit snowpaper en versier de ster nog met een ster van plakparels.
De ski’s en de stokken stans je voorzichtig uit Kraftpapier.
Soms verbaas ik me over de spullen die ik allemaal heb, maar ja, als je al een heel leven hobbymateriaal aan het verzamelen bent, dan ligt er altijd wel ergens een zakje met witte pompons als je ze nodig hebt.


Ik laat de beer lekker skiƫn, laat mij maar lekker wandelen en genieten van het uitzicht.


P.S. Toevallig heeft beer de juiste maat voor de ski’s en de skistokken.