woensdag 27 mei 2015

Ik zag 2 beren….


Ja, ik zie ze echt: broodje smeren! 


Als je de mal zo neerlegt op vilt dat je precies tot aan de opening tussen de poten stanst, kun je van het berenpatroon vingerpopjes maken. Vul kop en poten met een dot fiberfill en er is genoeg ruimte voor je vinger. En wat doe je met vingerpopjes? Daarmee geef je een voorstelling in een poppenkast. Dus op naar de schoenenwinkel voor een lege schoenendoos.

Wat heb je nodig
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Accessoire mal (Collectable COL1377)
- Slinger letters mal (Creatable LR0340)
- Papertape (PT2315)
- Wolvilt (2 x bruin, oranje, wit en geel)
- DMC (bruin en zwart)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Zwarte kraaltjes ∅3 mm voor ogen en snuit
- Gekleurde kraaltjes voor de halsketting (rocailles)
- Lapje stof en dubbelzijdige zelfklevende folie (LennieFlennerie)

Stans de beren en let op hoe je de mal neerlegt. Precies tot aan de opening tussen de pootjes. Naai de snuitjes en oogjes op de voorkant.


Naai de zijkanten aan elkaar met 2 draadjes DMC in dezelfde kleur als het vilt. Knip een klein stukje stof dat ruim voldoende is om het jurkje uit te stansen. Vouw het gele papier van de zelfklevende folie om en plak de stof vast. Leg het gele papier terug en knip het stukje folie met stof uit, je hebt nu een stukje plakbare stof. Stans de jurk van de beer, verwijder het witte papier van de tweede plaklaag en plak de jurk op. Rijg nu de kraaltjes en maak er een mooie halsketting van. Bevestig deze aan de achterkant van de hals.



Van een schoenendoos bouw je een poppenkast. Dat kun je net zo uitgebreid doen als je wilt. Je kunt hem maken om mee te spelen of om gewoon neer te zetten. Dan moet je een soort standaard maken voor de beertjes. Een plankje met daarin twee stokjes is al voldoende. Ik zal mijn zoon Erik eens lief aankijken daarvoor. Hij timmert voor zijn dochter Vera een hele speeltuin, dus dit zal ook wel lukken.


Snijd voorzichtig een opening van 12 x 7 cm uit de bodem van de doos.  Deze doos was wit, dus ik heb er papertape opgeplakt. Uit bijpassende kleuren papier heb ik letters uitgestanst BERENKAST (er spelen beren in, geen poppen). Neem een scherpe naald, rijd er stevig naaigaren doorheen en gebruik het dubbel. Knoopje in de onderkant. Steek de naald van achter naar voren door de doos. Plak de draad met knoop aan de achterkant vast met plakband. Rijg de letters en steek de naald weer door de doos. Plak de draad aan de achterkant vast met plakband.


Wil je de beren laten broodje smeren, dan is hier het patroon van de boterham met het gebakken eitje. Maar .. je kunt natuurlijk ook iets anders bedenken met de beren. Wie weet hebben mijn kleindochtertjes zelf nog ideeën.



woensdag 20 mei 2015

Berenslinger


Voor zo’n gezellige berenslinger is altijd wel een plekje. Ook al is er geen feestje. Toen ik het speldenkussen had gemaakt met het brede lint van Lennie Flennerie heb ik ook gezien dat er leuke lapjes zijn en dubbelzijdige zelfklevende folie van datzelfde merk. En dat heeft liggen kriebelen op mijn tafel, want daarmee kun je hele leuke dingen maken. Een berenslinger bijvoorbeeld.
Maar omdat logeren bij oma altijd een feestje is komt de slinger bij het logeerbedje van mijn kleindochters te hangen. De grote witte knuffelbeer is nog van mijn jongste zoon, maar hij is nu onze officiële logeerbeer.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Accessoire mal (Collectable COL1377)
- stofjes van Lennie Flennerie: 203.201.001 t/m 203.301.008. Hier zijn alle 8 stofjes gebruikt.
- Vilt in heel veel kleuren die leuk passen bij de stofjes (hoeft niet wolvilt te zijn)
- Gekleurde kraaltjes voor de ogen (rocailles)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Biaisband
- Dubbelzijdige zelfklevende folie van Lennie Flennerie: Colour Pad 203.103.001 of 203.103.002

Knip lapjes stof van 11 x 15 cm. Uit een stukje vilt van 10 x 11 cm kun je 2 beertjes stansen. Ik heb uit vilt lapjes van die maat geknipt en het folie (dat in A4 te koop is) in 4 stukken geknipt zodat het vilt er op past. Je verwijdert eerst het gele papier, dan plak je het vilt op en draait het door de machine met de berenmal zoals altijd. Zorg ervoor dat het vilt alle plak afdekt. Verwijder het witte papier en plak de beer op het vlaggetje. Uit de overgebleven delen vilt met folie erachter kun je nu de snuit en de oren stansen.


Voor de jurkjes werkt het precies zo. Stans een paar jurkjes uit papier. Dan kun je precies bepalen hoeveel jurkjes je uit een stukje stof wilt maken. Leg de patroontjes neer en reken even na hoeveel stof je nodig hebt. Knip dit uit en plak op de folie. Werk je met een A4, vouw dan het gele papier om. Plak je op maat geknipt stukje stof op het klevende deel en vouw het gele papier weer terug. Je ziet nu precies hoe je het stukje met stof moet afknippen. Het gele papier valt er nu af en je kunt de mal van het jurkje op de stof leggen en de jurkjes netjes uitdraaien. Geef alle beertjes een mooi jurkje door de witte achterkant van het plakfolie te verwijderen en plak!


Knip een smalle strook zwart of donkerbruin vilt en plak dit op de zelfklevende folie. Ook nu even het gele papier wegvouwen en vervolgens weer terugleggen en de strook vilt afknippen. Knip kleine stukjes af en stans daar de neusjes uit, zodat je kleine vilt-stickers hebt. Deze beren hebben allemaal vrolijke kraaltjes als ogen gekregen. Die heb ik erop geplakt. Doe een dot witte lijm op een dekseltje en gebruik een cocktailprikker om op de plaats waar je de oogjes wilt hebben een druppel lijm neerlegt. Kraal erin leggen, aanduwen en goed laten drogen. De slinger hangt, dus de ogen hoeven niet genaaid te worden. Voor deze kleine kralen heb je namelijk een hele dunne naald nodig en die prikt niet lekker door de kleeffolie heen. De witte lijm droogt transparant op en als de ogen er goed ingeduwd worden blijven ze wel zitten. 


De vlag maak je net zo lang als je wilt. Naai ze met een tussenruimte van een halve vlag (ongeveer 5 a 6 cm) tussen het biaisband.


woensdag 13 mei 2015

Sportberen

Laatst vroeg mijn vriendin Marion waar ik zoal mee bezig was. Dus ik vertel haar over mijn berenblog. Ze heeft dit gelijk gemeld aan de activiteiten commissie van de korfbal club waar ze enthousiast lid van is. En inmiddels hebben de meiden daar al beren-sleutelhangers gemaakt in de clubkleuren (oranje, blauw en wit). Zij vertelde dat ze het clubhuis aan het opknappen zijn, en dat ze allerlei tekstborden op de muur gaan hangen.


En daar kun je dan toch weer een leuke beer bij maken. Deze teamspelers zijn gemaakt in de clubkleuren, ze hebben een verschillende voor en achterkant (oranje en blauw) en zijn met wit aan elkaar genaaid. Natuurlijk heb ik er een prijzenkast bijgemaakt en een paar toepasselijke tekstborden aan de muur getimmerd.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Winner mal (Collectable COL1336)
- Vaantjes (Craftable CR1299)
- Bal (Collectable COL1335)
- Wolvilt (blauw en oranje en wit)
- DMC (wit en zwart)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Bloc Rustic Wood (PK9124)
- Goud en zilverkleurig karton
- Stempelkussen (zwart)


Om het voor de meiden niet te moeilijk te maken heb ik de ogen en de neus ook uit vilt gestanst en gebruikt in plaats van kralen. In het wit van de ogen kun je met een zwarte fine liner een oogje tekenen.
Het lijstje komt van de Xenos. Het binnenwerk is ongeveer 16.5 x 18.5 cm.  Met de vaantjes mal heb ik diverse vaantjes uit het dessinpapier gestanst. De randjes zijn zwart gemaakt met stempelinkt. Bij de mal van de beker horen ook de stempels die ik heb gebruikt. En volgens Marion is de mal van de voetbal heel goed te gebruiken als een korfbal-bal.


De achterkant van het lijstje is beplakt met dessinpapier uit het bloc. Daarop is een strook van 6 cm ander dessinpapier geplakt. Op de vaantjes heb ik verschillende teksten gestempeld en die (net als in het echte clubhuis) op de muur geplakt en op de voorkant van het lijstje. Nu is het nog een kwestie van bekers stansen uit goud en zilver karton

Idee: is je lijstje iets groter, dan kun je nog een vlaggenlijn maken met daarop de naam van je club. Deze beren komen in het clubhuis van Atalante in Apeldoorn. Marion: veel succes met je team!





woensdag 6 mei 2015

Berenhandig Speldenkussen


Dit project heeft echt even moeten wachten op meer inspiratie. Die cirkels met een deel van een beer erop, dat was het probleem niet. Maar ... wat zet je daartussen? Ik heb van alles met vilt geprobeerd, maar voor mij bleven het toch mislukte cupcakes.


En toen zag ik dit brede lint van Lennie Flennerie en was daar het aha moment. Het paste er qua kleur perfect bij.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Wolvilt (rood, oranje en roze)
- Zwarte kraaltjes voor de beren ogen en neusjes, ∅ 2.5 mm
- DMC (wit en zwart)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Breed lint 3 cm (dit lint is van Lennie Flennerie)
- Heel klein restje smal oranje geruit lint
- Fiberfill
- Hartjesspeldjes zijn van Marianne Design, JU0945

Knip 2 cirkels (1x oranje en 1x rood) met een doorsnede van 8.7 cm. Of gebruik de op een na grootste cirkel van de Collectable Snowglobe COL1362). Knip 28.5 cm lint af en stik dit aan elkaar. Leg daarvoor de goede kanten op elkaar.
Naai de oranje cirkel met een feston steekje en 2 draadjes wit DMC aan het lint. Stans de beer uit een restje vilt. Heb je de mal dan is het handig om de rand van de beer ook even met de mal uit te stansen, dan past hij perfect op de cirkel. Anders moet je de beer even op de cirkel leggen en met de hand op maar knippen. Bevestig snuit en ogen met zwart DMC en naai het kleine strikje vast. Naai met wit DMC een stiksteekje langs de rand van de beer. Plak de beer vast en bevestig nu het bovenkant met een festonsteek en 2 draadjes wit DMC aan de andere kant van het lint. Als dat voor ongeveer drie kwart vast zit, goed vullen met fiberfill en daarna sluiten.


Zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom de beer is om spelden in te prikken, want ik ga geen spelden in de beer prikken hoor. Dat staat zo gek.

Zo liggen er nog meer projecten met beren te wachten op dat ene laatste stukje. Soms is het nog net niet naar mijn zin, dus wacht ik gewoon op het aha moment.

Dit vrolijke speldenkussentje ga ik gebruiken voor alle volgende beren projecten.