woensdag 26 augustus 2015

Boter Kaas & BerenEen grappig spelletje waar kleinzoon Casper dol op is. Helaas is hij er ook heel goed in, dus je moet wel tegen je verlies kunnen als je met hem speelt. Dit spelletje kun je zelf maken met beren en bloemen van vilt. Het is nu niet boter kaas & eieren, maar boter kaas & beren. Voor Casper maakt het geen verschil, die wil maar een ding: WINNEN!


Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Bloemetjes mal (Creatable LR0196)
- Wolvilt (geel en diverse tinten bruin)
- DMC (bruin, zwart en geel)
- Bandjes en touwtjes (JU0949)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Zwarte kraaltjes 3 mm voor ogen en snuit
- Bruine knoopjes
- Lapje stof (Lennie Flennerie)
- Veiligheidsspeld

Snijd een strookje bruin wolvilt af van 5 cm en leg de berenmal zodanig dat je alleen de kop stanst. Je hebt 10 kopjes nodig en 10 bloemen (de middelste maat van de mallen die in LR0196 zitten). Leg de bloemen op elkaar en naai met een stiksteekje geel DMC langs de rand. Zet een knoop vast in het midden.
De berenkopjes maak je zoals altijd. Eerst snuitje en oogjes. Dan leg je de kopjes op elkaar en stikt rondom met bruin DMC. Ten slotte de oortjes vast plakken. Hier hoeft geen fiber tussen.


Knip een stukje stof van 17 cm breed en 45 cm lang. Vouw doormidden. Vanaf het midden maak je met behulp van de dunne bandjes een vlakverdeling met vakjes van ongeveer 5 cm.
Knip 4 stukjes van 17 cm. De horizontale bandjes stik je eerst over de volle breedte. Daarna stik je de verticale bandjes, waarbij je begin en einde 1 cm omvouwt, zodat je geen rafels krijgt.
Je kunt ook 2 lapjes van 15 x 22.5 cm knippen en de onderkant van de verticale bandjes vaststikken als je de lapjes op elkaar zet (goede kanten op elkaar).
Naai een zijkant dicht en laat aan de andere kant ongeveer 5 cm open. Stik een zoom in de bovenkant, rijg er een touwtje door met behulp van een veiligheidsspeld. In de verpakking van de bandjes zit ook een handig touwtje.


Vouw het zakje netjes open en ... spelen maar!!  Ben je klaar, dan gaan de beren en bloemen in het zakje.Niet tegen Casper vertellen, maar de beren winnen bijna altijd!!!woensdag 19 augustus 2015

Berenhandig


Handige bakjes, doosjes enzo. Ik ben er dol op. Pimpen is altijd leuk, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Dik vilt, superhandig. Snijd 5 vierkanten van 15 x15 cm en naai ze met een feston steek aan elkaar. Neem wel een scherpe naald, dan werkt het net zo makkelijk als het gewone wolvilt. Ik heb zelf nog een grote mat en een quilt rolmes, dus ik snijd het vilt op dezelfde manier als het papier.


Wat heb je nodig
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Lapjes (Lennie Flennerie)
- Bandjes (ook Lennie Flennerie)
- Vilt (in bijpassende kleuren)
- Dik vilt (grijs)
- Zwarte kraaltjes voor de ogen en de neus
- DMW (zwart voor de snuitjes en grijs)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Dubbelzijdige zelfklevende folie


In de collectie van Lennie Flennerie is er dubbelzijdig klevende folie en opstrijk folie. Ook superhandig. Ik heb gekozen voor de plakfolie. Die knip je ruim op maat van de beren en snijd je in stroken die iets smaller zijn dan het band. Verwijder de gele laag en plak de folie op de achterzijde van stof en band. Het band knip je vast op maat van het grijze vilt (in dit geval 15 cm). 
Knip de stof uit langs de rand van de folie en draai door je machine. Voor een beter resultaat heb ik een dubbelgevouwen stukje kopieer papier op mijn plaat gelegd en daarop de stof met de goede kant naar boven. 
De snuitjes heb ik apart uit wolvilt gedraaid. Naai nu eerst de snuitjes en kralen vast. Ik heb daarvoor een scherpe naald genomen. Er komt wel wat kleverigs aan de naald van de folie, dus die moet je schoonmaken met bv een beetje lampenolie. Met een stroeve plakkerige naald is het lastig werken. Als snuitje en oogjes vast zitten dan verwijder je pas de achterkant van de folie bij de beren. Begin bij de kop en knip voorzichtig het witte papier doormidden tot aan de zwarte draden. Je kunt het dan voorzichtig verder verwijderen en de beer opplakken.


Ik heb eerst de vierkanten op mijn snijmat gelegd en de bandjes allemaal precies op dezelfde hoogte geplakt (bovenkant van het bandje is precies 3 cm vanaf de onderkant van het vierkant). Daarna heb ik de beren daarboven geplakt en met lijm de oren en het hartje opgeplakt.
Nu naai je de zijkanten aan elkaar (een voor een, en ook nu weer krijg je wat plakkerige folie aan je naald als je bij het stuk met de bandjes bent) en daarna zet je de bodem erin. Dat past precies.  Ik heb 2 naalden gebruikt daarvoor, eentje die plakkerig werd door de folie onder de bandjes en een schone voor de rest. Daarna even de plaknaald schoonmaken.

Dik vilt is er in diverse kleuren en je kunt op deze manier iedere maat bakje maken. Nu heb ik een prima plekje om lapjes, vilt en restjes band in te bewaren.  

Vind je de lapjes en bandjes van Lennie Flennerie ook zo leuk, bekijk dan eens het blog voor nog meer inspiratie http://lennie-flennerie.blogspot.nl/woensdag 12 augustus 2015

Beren Cupcakes


Onze kleinkinderen spelen graag met keukentjes, serviesjes en sinds vorige week heeft Marie-Sophietje van 2.5 jaar ontdekt dat ze winkeljuffrouw kan zijn. Onder leiding van grote nicht Inge (inmiddels al weer 11 jaar), is dat dikke pret.
Dus heeft oma berenlekkere cupcakes gemaakt voor in de winkel, of de bakkerij of het restaurantje. En toen oma toch bezig was heeft oma er gelijk wat gezonde aarbeitjes bij gemaakt en koekjes voor bij de thee. Wie komt er gezellig in oma’s restaurantje??

Wat heb je nodig:

Voor de cupcakes:
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Kraaltjes in een potje
- Fiberfill met een prikker om te fiberfill te duwen
- Schaartje
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Wolvilt (in “cupcake” kleurtjes)
- DMC (in bijpassende kleuren, zwart en lichtgeel)
- Zwarte kraaltjes 3 mm voor ogen en snuit

Voor de aardbeitjes
- Of de cirkel van 8 cm uit de set met cirkels (Craftable CR1331) en het kleine patroontje van de poinsettia (Creatable LR0142)

Voor de koekjes:
- De grote bloem uit de set Craftable CR1201 voor het bruine koekje
- De grote bloem uit de set Craftable CR1204 voor het koekje met het gat.
- Voor het gat heb ik de mal gebruikt van het oog van de uil (Collectable COL1302), maar een malletje van een knoop, klein bloemetje of hartje kan ook.


Cupcakes:
Knip het patroon van de cupcake na. Wil je nog meer cupcakes maken en zoek je inspiratie daarvoor, het patroon komt uit mijn boekje Teatime. Naai de zijkanten tegen elkaar met een festonsteek. Begin aan de bovenkant van de cake. Zet nu de bodem in de cake en  daarna de bovenkant (met de festonsteek). Als de cake bijna dicht is vul je hem op met fiberfill. Stans of knip een toplaagje (kan een kleinere maat cirkel zijn) en de kop van de beer. Naai een stiksteekje langs de kop en bevestig het neusje op de snuit. Borduur er gelijk een bekje op. Bevestig de ogen en plak alles op de toplaag, die je kunt versieren met kraaltjes. Goed vastplakken op het cakeje. Wil je voor kinderhandjes liever niets plakken, dan kun je alles beter op de bovenkant naaien voor je deze op het cakeje zet.


Aardbeitjes:
Knip het patroon of gebruik de stansmallen. Op de foto hierboven zie je het stappenplan. Borduur kleine gele “pitjes” op de aardbei. Sluit de zij naad met een festonsteek. Rijg de opening en vul die met een beetje fiber. Trek de draad goed strak aan en sluit de aardbei. Borduur met een rijgsteek een kleine cirkel in het kroontje van de aardbei. Trek deze strak en bevestig het kroontjestevig op de aardbei.


Koekjes:
Het makkelijkste zijn de dubbele koekjes met “iets” ertussen. De bloemmal uit twee kleuren vilt draaien (de bruine kleur twee maal) en op elkaar naaien. Net echt wordt het als je eerst met een draadje de gaatjes aangeeft die normaal ook in de bovenkant van een koekje zitten. Daarvoor gebruik je de twee bovenste delen van het koekje. Daarna op de onderkant leggen en de zijkant vastnaaien.
Oreo’s, likkoekjes enz enz. Ik ga eens kijken welke kleuren vilt ik daarvoor heb liggen. En er komen natuurlijk ook koekjes met chocolade erop. Van vilt kun je dat makkelijk maken.
Het andere koekje draai je uit twee kleuren vilt. Daarna zorg je voor een gat in het bovenste deel. Leg een kleine mal in het midden van het bovenste deel en draai door je machine. Nu knip je twee cirkels die kleiner zijn dat de buiten omtrek van je koekje (dat kan ook met de kleinste cirkel van het nest CR1331). Naai een daarvan achter het gat. Leg nu de tweede cirkel daar precies op en stapel de delen van het hoekje op elkaar. Sluit de zijnaden.


Voor een bakkerij/winkel/restaurantje hebben we nog veel meer koekjes en cupcakes nodig, dus oma kan aan de slag.


woensdag 5 augustus 2015

Beer in een ring


Tijdens de maanden juli en augustus is er in Apeldoorn langs het kanaal kofferbak verkoop. Superleuk om daar naar toe te gaan. De spullen zijn altijd beter dan tijdens de Koningsmarkt en ik koop er altijd speelgoed voor de kleinkinderen. Zo ben ik ook op zoek naar ouderwetse borduurringen, maar helaas heb ik er tot nu toe pas eentje kunnen vinden. Gelukkig zijn ze bij de Hema ook te koop in een setje van 3.

Wat heb je nodig:
- Beren mal (Collectable COL1376)
- Bloemenmal (Collectable COL1316), daar zit ook de blaadjes mal bij
- Wolvilt (felle kleurtjes rose en groen)
- Witte kraaltjes (2.5 mm)
- DMC (wit, rose, groen en zwart)
- Witte hobbylijm/viltlijm (Collall met de gele dop of Aleene’s)
- Bandjes
- Knoop (blauw hartje)
- Borduurring (doorsnede 21 cm)
- Linnen


Stans bloemen uit verschillende kleuren rose en borduur een stiksteekje langs de rand met 2 draadjes DMC. Stans blaadjes uit groen en borduur ook daar een stiksteekje langs.
Stans de beertjes uit rose en groen en borduur een stiksteekje langs de rand. De gezichtjes zijn eenvoudig geborduurd met zwart. Stans hartjes en stik langs de randen. Plak de hartjes op en borduur er nog een randje langs of versier met de laisy daisy steek.


Knop uit een restje linnen ( katoen kan ook hoor) een cirkel die een paar cm groter is dan de borduurring. Naai of plak een bandje langs de onderkant en versier dit eventueel met kraaltjes. Draai de schroef los. Leg de binnenring op de tafel. Plaats het linnen daarop. Schuif de buitenring er omheen en trek het linnen voorzichtig strak terwijl je de schroef goed aandraait. Als alles goed vast zit kun je het teveel aan linnen aan de achterkant afknippen.
Nu kun je de versieringen er gewoon opplakken.

En als je toch 3 ringen hebt, kun je gezellig samen met de kleinkinderen een berenleuke knutselmiddag organiseren tijdens de vakantie.